София, ул. "Леонардо да Винчи" № 4 +359 88 953 4743 aobv@mail.bg acebook

Нашите проекти

Проект „КЪЩАТА“

Адаптирана спортна площадка

Фондация "Помощ на лица с проблеми в развитието" влиза във владение на поземлен имот (731 кв.м.) с разположена на него триетажна къща със застроена площ 116,83 кв.м. и разгъната застроена площ 614 кв.м., състояща се от полуподземен, първи, втори, трети подпокривен етаж. Учредено е безвъзмездно право на ползване, отдадено от СО за срок от 10 години, за създаване, оборудване и развитие на обогатена и иновативна комплексна услуга (дневен център, и социално предприятие, и още...) за деца и пълнолетни лица с проблеми в развитието. Къщата се намира на адрес: гр. София, ул. „Коста Петрунов“ № 4, район „Слатина“. 

Ние от Сдружение "Аутизъм - образование, бъдеще и възможности" сме партньор в този грандиозен проект.

Преди да започнем с капиталния ремонт на КЪЩАТА трябва да я приведем в по-достъпен вид. На 23.10.2021 г. приятели, доброволци и съмишленици помогнаха да съберем и изхвърлим част от битовите (клошарските) боклуци натрупани в нея през годините.

По време на първата акцията по изчистване на боклука от Къщата - боклукът далеч надмина нашите очаквания. Оказа се, че полуподземният етаж е пълен почти до тавана, вторият е обитаван, като холът е превърнат в тоалетна, третият е с разкован под, явно използван за отопление, а сгурията е струпана на планина... и т.н. Ето и някои по-щадящи за хора със слаби сърца снимки :).

По тази причина, поради недостиг на контейнери и от опасения за здравословното състояние на доброволците, оставихме всеки сам да решава какво и как да изчисти. Резултатът надминава първоначалните ни очаквания. Благодарение на младежите доброволци...таванът бе изчистен и ни очарова с прекрасното разпределение на пространството и многото функционалности. Благодарим и на родителите, приятелите и специалистите, които самоотвержено се трудиха.

Преди да оставим на снимките да говорят, без да звучим сексистки, обявяваме, че плануваме втора акция на 06.11.21, в която да доизхвърлим единствено останалите чували с боклуци и част от "мебелировката", която летя през прозорци и балкони. Крайният резултат от първата акция беше, че се проправи място, което ще е достатъчно за оглед от страна на архитектите и изготвяне на план и че осъзнахме, че ни е нужна професионална фирма за почистване със съответната техника и даже успяхме да намерим такава. 

На 06.11.2021 г. стартира втори етап от почистването!

И междувременно в Денят на Народните будители един прекрасен екип от проектанти /които ще Ви представим на по-късен етап/ се ангажира и ни обеща абсолютно безвъзмездно да изготви архитектурно заснемане и пълна проектна документация за ремонт на КЪЩАТА!

Все още набираме средства за Проект „КЪЩАТА“ и всяка помощ финансова или доброволческа при изграждането е добре дошла.

Дарителска банкова сметка за набиране на средства за изграждане на адаптирана спортна площадка:

ТИТУЛЯР: АУТИЗЪМ – ОБРАЗОВАНИЕ, БЪДЕЩЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ
IBAN: BG23BPBI79401090252901
BIC: BPBIBGSF
ОСНОВАНИЕ: КЪЩАТА