София, ул. "Леонардо да Винчи" № 4 +359 88 953 4743 aobv@mail.bg acebook

Символът за специални нужди..или така нашумялата в последните дни "Слънчогледова" панделка

- Постнат в Постове от

enter image description here🌻 "Слънчогледовата" панделка не е нова тенденция, но не е и тенденция в нашата страна! Тя е символ, използван предимно на общсествени места (жп гара, летища и т.н.) като начин служителите дискретно да бъдат предупредени, че има човек със специални нужди.

Използването на Слънчогледовата лента стартира през месец май 2016 г. на лондонското летище Gatwick. Лентата е създанена да идентифицира пътници със скрито увреждане, които може да се нуждаят от допълнителна помощ по време на пътуване. В периода 2016-2018 Слънчогледовата лента за скрити увреждания се разпространява във всички големи летища в Обединеното кралство. Започва и разпространяването и във вериги супермаркети във Великобритания. Стартира и работа с международни летища, включително споделяне на учебни материали и консултации относно най-добрите практики за допълнителна помощ на хора със скрити увреждания. Банки, болници, застрахователни компании, търговски центрове, спортни заведения и арени се присъединяват в цяла Великобритания.Глобалните летища пускат слънчогледовата пандилка за скрити увреждания. Над 2 милиона ремъци са разпределени в световен мащаб.Пускат се обучителни видеоклипове за слънчоглед за скрити увреждания, предназначени за бизнеса и организациите да обучават своя персонал.

Слънчогледовите продукти за скрити увреждания не са за препродажба от физически лица, фирми или организации - те са предназначени да бъдат дарени на колегите и клиентите безплатно!

🌻 Ако видите човек да носи този символ в супермаркета, това означава, че той има невидими на пръв поглед затруднения. Чакането на опашка, може да бъде непоносимо за дете с аутизъм, защото то не го разбира.

🌻 Ако някой носи "слънчогледова" лента, означава, че човекът или човекът, който е с него, има проблем, психически или физически.

Когато прочетете тази информация ще бъдете по-толерантни. Може би ще оставите повече пространство и ще бъдете по-търпеливи. Може би ще имате повече разбиране за ситуацията.

Ние от Сдружение "Аутизъм - образование, бъдеще и възможности" повлияни от вълната, но не и откриватели на "топлата" вода, решихме да оповестим тази добра практика и в нашата страна.

Коментари